Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 Gledališka predstava Večna medikacija... 10. 11. 2007  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Večna medikacija je gledališka predstava, ki jo je leta 2003 ustvarila flamska režiserka in performerka Marijs Boulogne v sodelovanju z valonsko igralko Manah Depauw, s katero sta tudi odigrali krstno uprizoritev. V angleški izvedbi predstave, ki je bila oktobra 2005 predstavljena na festivalu Mesto žensk, je vlogo Manah Depauw prevzela flamska igralka Sara De Bosschere (gledališki kolektiv De Roovers). Po uspešni in odmevni izvedbi Večne medikacije na festivalu, se je Društvo Mesto žensk odločilo, da bo predstavo po izvedbah v francoščini, flamščini in angleščini preneslo v slovenščino. Slovenska premiera se je zgodila maja 2006. Po številnih ponovitvah v Ljubljani v letih 06/07 načrtujemo gostovanja po Sloveniji.  Junija 2007 smo v sodelovanju s prevajalko Jeleno Petrovič pripravili adaptacijo predstave za bhs govorno področje in gostovanja predstave po bivši Jugoslaviji.

Večna medikacija pripoveduje zgodbo o Rosi, dekletu, ki ne joče. Oplodi jo JesusChristMachine in kmalu rodi – skozi drobovje – božjega vnuka. Bog se pojavi v obliki govoreče žarnice, nosečnost pa ponazarja lubenica, ki raste pod Rosinim krilom. Ker se otrok razvija v Rosinem drobovju, zaustavi njeno presnovo: lubenico je treba razrezati/splaviti. Z božjo pomočjo Rosa končno (iz noge) rodi majhnega dečka, ki nikoli ne joka. Zgodba se zaključi z Rosinim zaprtjem v umobolnico, detomorom in procesom, na katerem je Rosa obsojena na zdravljenje brez konca.
Večna medikacija je performans, narejen v slogu ‘fairground’ (sejemskega) gledališča. Marijs Boulogne obravnava gledališke trike na otročji, luciden, pa tudi perverzen način. Skatološka moč je skrita za navidezno nedolžnostjo dveh energičnih, radoživih in brezskrbnih deklet. Neprisiljen, samoumeven način, s katerim se lotevata obscenosti in nasilja, vodi zaradi predmeta obravnave - spočetja in rojstva božjega vnuka - v obliko religiozno obarvane pornografije.
Ime dekleta – Rosa – izhaja od sv. Roze iz Lime (1586-1617). V Večni medikaciji  - o čemer pripovedujejo tudi izkušnje številnih mistikinj iz istega obdobja - se verska ekstaza zlahka sprevrže v delirij z močnim seksualnim nabojem. Svetost in bogoskrunstvo hodita z roko v roki.

Večna meditacija
Marijs Boulogne in Simona Semenič
slovenska adaptacija gledališke predstave Endless Medication

režija in priredba: Simona Semenič
dramaturgija: Jerneja Kušar
nastopata: Barbara Krajnc in Jelena Rusjan
prevod besedila v slovenščino: Tanja Lesničar Pučko
fotografija: Nada Žgank
oblikovanje svetlobe: Janko Oven
izdelava kostumov: Nina Holc
mentorica za harmoniko: Maja Vujovič
oblikovanje letaka: Alma Dlakič

produkcija: Društvo Mesto žensk, producentka: Sabina Potočki
v sodelovanju z: KUD Channel Zero, AKC Metelkova mesto
s pomočjo: Društvo ŠKUC-LL, klub Monokel. AKC Metelkova mesto
predstavo sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in MOL - oddelek za kulturo
 

myspace... www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   1  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004