Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 Gledališka predstava Učna ura... 5. 5. 2007  
Gledališka prestvava po besedilu E. Ionesca z naslovom Učna ura v izvedbi neformalnega gledališča kluba Gromka iz Metelkove.  
       
 
 
 
 
 
Izhodišče za predstavo je bila porušena Mala šola na Metelkovi v Ljubljani  in razmišljanje o tem,  kako na to odgovorit. Nastala je gledališka predstava Učna ura. Prostor predstave namesto fizičnega prostora, ki je bil porušen.  Učna ura je besedilo romunsko francoskega absurdnega dramatika E. Ionesca, nastalo leta 1951  in jekot njegovi drugi pomembnejši tekst, po Plešasti pevki.

ZGODBA:
Učenka pride na učno uro, lekcijo, inštrukcijo k profesorju. Hoče se učiti in opravitii izpit. Profesor jo uči. Na začetku, pri zemljepisu in seštevanju jima gre dobro, pri odštevanju pa se jima  zatakne in stvar  gre samo še na slabše. Bolj ko si profesor učenko prizadeva naučiti, bolj ta ne razume in je zmedena. Od profesorjevega predavanja jo začne boleti še zob. Profesor začne bolj in bolj izgubljati potrpljenje in jo na koncu ubije, zabode, posili. Zgodba se konča, ko na vrata potrka nova, 40-ta učenka tisti dan.

Profesor in učenka.
Znanje, moč, avtoriteta na eni in svoboda, nedolžnost in naivnost na drugi strani. Vsaka palica ima dva konca. Kar je zanimivo in gledališko še posebej živo je, ko naivnost postane močna, željna oblasti, avtoritativna ali ko neka avtoriteta postane svobodna, naivna, nedolžna. Nekdo se mora podredit, ali svoboda avtoriteti ali obratno.

Predstavo so so do sedaj odigrali sedemkrat v Klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani. To je njeno prvo gostovanje. V predstavi igrajo Tomo Tomšič, Ana Lavrinc in Simona Vrhunec. Predstavo je režiral Dejan Spasić.
 

 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   1  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004