Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
ESE
Erasmus+
Komentarji
Pogledi
 
Mnenja
    Pisanja      
         
 Titov trg v Postojni 26. 1. 2008  
Stališče Mladinskega centra Postojna v zvezi z izborom idejne zasnove za ureditev osrednjega mestnega trga v Postojni  
Na hitro: Vprašanja in odgovori...

Mladinski center Postojna ni bil ne stranka v postopku, niti ni drugače sodeloval pri sprejemanju nove zasnove novega trga v Postojni, kot je bila predstavljena na seji občinskega sveta dne 11.12.2007. V Mladinskem centru Postojna kot organizatorju festivala Zmaj ‘ma mlade, ki se že enajst let odvija pretežno na osrednjem postojnskem trgu, se zavedamo, da ne obstaja pravno formalni okvir za naše sodelovanje pri oblikovanju pripomb in odločanju o trgu, ki bo mesto zaznamoval za nekaj naslednjih desetletij. Obenem se ob dejstvu, da je bil iz celotnega postopka odločanja izvzet tudi občinski svet Občine Postojna, res ne bi smeli pritoževati nad tem.

Ob vsem skupaj se nam poraja nekaj pomislekov, obenem pa želimo Občini posredovati nekaj pobud, saj nas k temu žene moralna odgovornost tako do prihodnosti kraja, do občanov, kot tudi do samih obiskovalcev festivala in nenazadnje vseh tistih, ki v tem prostoru živijo in ustvarjajo.

Tako mi kot občinski svet in ostala zainteresirana javnost smo bili 11.12.2007 postavljeni pred izvršeno dejstvo, da je komisija, ki jo je imenoval gospod župan Jernej Verbič, dokončno izbrala idejno zasnovo za ureditev osrednjega trga v Postojni. Postopka o načinu pridobivanja predlogov na tem mestu ne želimo problematizirati. Želimo pa izpostaviti nekaj temeljnih težav samega postopka izbire idejne zasnove.

Županova pravica je, da komisije, ki odločajo v njegovem imenu o pomembnih javnih stvareh sestavlja po lastni presoji, vendar pa gre v aktualnem primeru - ureditev osrednjega mestnega trga - za tako pomembno in tako zelo javno zadevo, da bi pričakovali, da bi bili v komisijo ob predstavnikih Občine in lastnikov mejnih objektov imenovani vsaj še predstavniki kakršnekoli strokovne javnosti in zainteresirane civilne družbe. Aktualna komisija v sestavi štirih predstavnikov občine in treh lastnikov mejnih objektov po našem mnenju odraža pogled sedanje občinske garniture na javni prostor, javno dobro in javno nasploh. Ko bi komisija v takšni sestavi odločala o poteku ceste v industrijski coni, bi zadevščino morebiti še razumeli, ob aktualni problematiki pa lahko izrazimo zgolj začudenje in razočaranje nad tem, da je bila iz izbire izključena celotna strokovna javnost, civilna družba in vsi ostali, z občinskim svetom vred.

K odločanju o izboru zasnove za trg Mladinski center Postojna ni bil vabljen, četudi bi po enajstih letih oživljanja prav tega trga morebiti to pričakovali, predvsem v smislu podajanja pripomb na prispele zasnove. Ker menimo, da je festival v vseh teh letih vtisnil pečat v družbeno in družabno življenje prebivalcev Postojne, smo nad aroganco Občine razočarani, vsekakor pa ne presenečeni. Zavedamo se, da je kapital v današnjem svetu močan dejavnik v življenju družbe in posameznika, vendar pa bi se morala tudi Občina zavedati, da v demokraciji, kot jo prakticiramo danes, izvoljene še vedno volijo ljudje, občani in državljani, da le-ti prek tega uveljavljajo svoje interese in poglede na svet in da so izvoljeni zaradi njih in zanje. Z vsem spoštovanjem do podjetnikov in njihovih pobud, za katere menimo, da so lahko v sodelovanju z lokalno skupnostjo izredna nadgradnja kvalitete življenja prebivalcev, za kar deloma pri ureditvi novega trga tudi gre, pa menimo da si je v tokratnem primeru Občina naredila medvedjo uslugo: z izključitvijo celotne javnosti iz odločanja daje slutiti, da občanov ne potrebuje več, kaj šele tistega dela javnosti, ki mu pravimo strokovna. Da ne bo pomote: v komisiji ni bilo nobenega predstavnika recimo turističnega društva, kateregakoli predstavnika kogarkoli, ki je na trgu kadarkoli karkoli počel, nobenega predstavnika krajevne skupnosti Postojna, v komisiji ni bilo nobenega urbanista, nobenega arhitekta, niti krajinskega ne.

In četudi pristanemo na tezo, da je bila komisija idealno ali vsaj dobro sestavljena, da ni nobene zakonske osnove za vključitev predstavnikov takšne ali drugačne javnosti vanjo, pa nas dejstvo, da je idejno zasnovo izbrala na eni seji v dveh urah, lahko zgolj skrbi, saj se o manj pomembnih zadevah kot so ureditev osrednjega mestnega trga za naslednjih nekaj desetletij navadno razpravlja bistveno bolj poglobljeno. Predvsem zato, da na koncu eden izmed bolj poudarjenih argumentov za izbiro zasnove ni „enovito tlakovanje z granitom“, temveč celovita vsebinska, funkcionalna, estetska in tehnična presoja ponujenih rešitev.

Svojo reakcijo utemeljujemo z dobro željo po bolj javnem, strokovnem in poglobljenem, predvsem pa bolj demokratičnem načinu odločanja o pomembnih javnih stvareh, predvsem tistih, ki se nanašajo na kvaliteto življenja nas in naših otrok v domačem kraju. Tukaj nismo zgolj zato, da bi nergali in kritizirali, temveč zato, da bi s skupnimi močmi tako lokalne samouprave, civilne družbe, strokovne javnosti in kapitala zagotovili Občini in mestu boljši in lepši jutri. Zato na tem mestu te tematike ne želimo zaključiti, temveč jo želimo izpostaviti kot eno izmed izhodišč za nujno potrebno razpravo o Postojni in prihodnosti le-te.

Ker menimo, da je nujno, da se s sprejeto odločitvijo zgodba o ureditvi trga ne zaključi, dajemo Občini Postojna pobudo, da v najkrajšem možnem času izvede javno predstavitev vseh prispelih idejnih zasnov, da omogoči odprtje razprave o bodoči podobi trga in da na osnovi vsega tega na primeren način sprejme odločitev o prihodnosti trga.

Poudariti moramo, da se zavedamo, da bomo zaradi tega pisanja deležni kritik, predvsem češ, da bi na predlagan način zavlekli ureditev trga. Navkljub temu menimo, da si občani zaslužimo več, da ne teče voda v grlo in da se v Postojni tako ali tako vedno mudi. Tako recimo, kot se je mudilo pri sprejemanju odločitev o gradnji tržnice, pa le-te navkljub temu (ali pa prav zato) še vedno nimamo.

Cilj morebiti kdaj res posvečuje sredstva, vendar pa v Postojni 21. stoletja, tik pred stoletnico dodelitve mestnih pravic, to ne more biti razlog za sprejemanje ad hoc rešitev v uri ali dveh. Sploh ne tistih, ki rešujejo osrednji mestni trg, ki nam mora biti v ponos in zadovoljstvo. O prispelih rešitvah v tem trenutku nočemo in ne moremo presojati, saj menimo, da niso izpolnjeni osnovni pogoji za to. Vse kar o tem vemo, vemo iz seje občinskega sveta, kar pa je premalo. Zato še enkrat prosimo za izvedbo javnih predstavitev in razprave, pa tudi za izvedbo ponovne izbire ureditve trga s primerno komisijo in ob sodelovanju javnosti in občinskega sveta, ki smo ga nenazadnje, za razliko od članov komisije, občani izvolili zato, da zastopa naše interese. Če pa se izkaže, da nobena izmed prispelih rešitev ne zadovoljuje pričakovanj in potreb občanov, pa v izvedbi (tokrat pravega) javnega natečaja ne vidimo prav nobene težave.
 
   
Avtor: MCP / Samo  
Spremenjeno: 26. 1. 2008  
   
         
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
 Maruša 9. 3. 2008 ob 11.20 
Gledam mestni trg, sedaj ko ni hotela Kras in je prav fajn. Mesto v svojem centru potrebuje uporaben prireditveni prostor veliko bolj kot hotel. Predlagam, da se naredi garažna hiša pod zemljo, ker bo vedno prav prišla, zgoraj pa se namesto hotela naredi pokrit prireditveni prostor. S pobiranjem parkirnine in oddajanjem prireditvenega prostora v najem bo imel tudi investitor večji dobiček kot s hotelom.
 
 
 bojan babić 8. 3. 2008 ob 11.24 
bravo samo, lepo si to napisal. dodal bi mogoče le to, da bi se šefi morali zavedati, da si postavljajo spomenik, ki bo dolgo časa opominjal ljudi kakšni so bili ti ob(lastniki).
 
 
 Andrej 11. 2. 2008 ob 16.50 
Očitno sodelujeva v debati dva Andreja z drugačnimi mnenji . Tudi jaz sem hodil v šolo v Postojno pa si vseeno želim da bi bil ta trg čim boljši. Opozoril bi pa na trg v Idriji ki ga je oblikoval znan arhitekt (Podrecca) pa zadeva nekako ne funkcionira. Prej je bil sredi Idrije tak trg kjer je bilo polno ljudi, sedaj pa so naredili granitno puščavo ki se ji vsi prav izogibajo. kar je v mestu kot je Idrija, kjer je zelo malo prostora še bolj problematično kot v Postojni. S tistim temnim granitom so trg prav "ubili". Menda bodo še nekaj dodelali da bi bilo boljše.... Nisem iz foha in težko sodim zakaj, ma zadeva ne štima.
Upam da bo v Postojni bolje in da bo trg imel eno pravo energijo tudi ostale dni ne samo med Zmajem. Nekako tako kot recimo prešernov trg v LJ ki ima en dober filing, saj je vedno obljuden (zaljubljenci, turisti, ....).
 
 
 Andrej 7. 2. 2008 ob 23.59 
Postojnci, nikoli vas nismo marali posebej, sploh če smo morali hotditi k vam v šolo. Čestitamo, kačji trg boste imeli. Slabšega si nikoli nisem želel.
 
 
 Sandi 6. 2. 2008 ob 18.25 
Sramota za mesto,če to sploh je,da se tako pomenbne odločitve sprejemajo brez strokovne javnosti.Načeloma mesto ki dela tako pomenben projekt kot je mastni trg najame tudi temu primirnega arhitekta.(Idrija,piran)
 
 
 samo 1. 2. 2008 ob 10.36 
Ne gre generacijski prepad, vsaj v tem primeru ne. In ne gre za moj ali tvoj trg, temveč za NAŠ trg, tukaj in zdaj, ne čez deset ali dvajset let. TUKAJ in ZDAJ. Glede razumevanja pa samo to: osebno res ne razumem ignorance in arogance do vseh nas. Ne razumem tudi tega, zakaj je treba delati z javnim, kot svinja z mehom. Pa sem malodane že star in bi se mi glede na leta menda moralo že svitati, ne? V borbo torej!
 
 
 mlajši mladinec 1. 2. 2008 ob 8.48 
zgodovina se ponavlja
vsak dela svoj trg
vi niste še na vrsti
pridete pa 200 %
in spet vas bo mladina napadala
in imela bo prav
ker mladina nikoli ne bo razumela starih in stari ne mladih
in to je edino normalno če ne pravilno
in prav je da skrbiteza svoje okolje
prav je da se vpisujete v zgodovino s svojimi dejanji
in vse je prav kar delate
kaj boste naredil ali spremenili bo pokazal čas
slovenija še ni doživela upora mladine
tudi postojna ne
na pokošenem so vsi heroji
zadost nakladanja
v borbo za postojno
 
 
 Rafael, Katarina 23. 1. 2008 ob 18.24 
Ali so v tej občini ljudje, ki jih sploh zanima, kašno bo njihovo središče mesta? Saj bo to "dnevni prostor" tega mesta. Premalo je bilo komentarjev in še ti so bili nekritični do župana in financerjev. Le pogum "Mladi zmaji!
 
 
 Andrej 21. 1. 2008 ob 9.03 
Strinjam se da je treba tako spremembo, ki bo za naslednjih 30 do 40 let spremenila center Postojne obravnavati bistveno bolj poglobljeno in upoštevati interese vseh meščanov Postojne in ne samo nekaterih, ki v tem vidijo le kratkoročni ekonomski interes.
Centru Postojne je treba dati "dušo" in namen. Tega pa se samo z granitnim tlakovanjem ne da doseči, pa če se to sliši še tako imenutno.
 
 
 ROBI 19. 1. 2008 ob 8.51 
Meta,vi raje zase obdržite taka mnenja,Samota poznam in je uredu možakar.
 
 
 ROBI 19. 1. 2008 ob 8.49 
Ne vem zakaj silijo z glavo skozi zid,in kaj naj bi blo tolk boljše,kot če pustijo tko kot je ?
 
 
 Samo 18. 1. 2008 ob 16.53 
Ja. Meta, hvala, super mnenje na stališče ste podala. Imate prav.
 
 
 Lena 18. 1. 2008 ob 16.50 
Jaz se strinjam z vsem kar si napisal. Občina Postojna je do sedaj naredila bore malo za družbeno kulturni razvoj Postojne. MCP pa se izredno trudi in je izredno dejaven, kar se vidi po številnih prireditvah, koncertih, razstavah in otroških delavnicah. MCP so mladi in maldi morajo soodločati o izgledu in prihodnosti Postojne.
 
 
 Meta 18. 1. 2008 ob 16.10 
Saj zato, kaj pa še tam delaš ( slab vtis), daj možnost napredni mladini....!
 
 
 Samo 18. 1. 2008 ob 14.09 
Menda sem pa ja že mož.
 
 
 Meta 18. 1. 2008 ob 13.43 
Samo, pa kaj ti si še mladinec? Mladinci so bili včasih stari do 28 let, potem pa so postali možje!
 
 
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004