Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
ESE
Erasmus+
Komentarji
Pogledi
 
Mnenja
    Pisanja      
         
 MCP in Podjetniški inkubator Perspektiva skupaj v LASovem projektu Podjetnost in podeželje 28. 11. 2022  
Namen projekta je pri brezposelnih mladih do 29 let spodbuditi razvoj podjetnosti in podjetniških kompetenc, ki jih mladi potrebujejo bodisi na samostojni podjetniški poti, bodisi v procesu dela, ki ga opravljajo v okviru zaposlitve.  
Na start up dnevih, ki bodo trajali dva dni po 6 ur, bodo spoznali proces razvoja poslovne ideje skozi poslovni model, nato pa bodo idejo razvijali in testirali s pomočjo metode Design Thinking. Razvoj ideje skozi polsovni model poteka nekoliko hitreje, s hitro, vendar zgolj osnovno raziskavo trga, poenostavljenim prototipiranjem in pripravo stroškov. Zato govorimo, da gre za hipotetični model. V nadaljnjih korakih pa bodo udeležnci na trgu preverjali, ali njihova ideja na trgu res lahko zaživi oz. kaj morajo narediti, da bi lahko zaživela. Preverbo naredijo na različne načine in z različnimi orodji.
Po preverbi ideje morajo sprejti sklep kako nadaljevati, bodisi vztrajati na začrtani poti ali pa pot nekoliko prilagoditi in spreminjati koncept ideje.

Vsebine:
1. Poslovni model (osnovni elementi, ki nam povedo kako bomo našo idejo spravili na trg do kupca).
2. Raziskava trga (spoznajo metode in orodja s katerimi preverijo trg oz. uspeh njihove ideje/rešitve na trgu).
3. Hitro in enostavno prototipiranje (poenostavljeno rešitev pripravijo z minimalnim možnim vložkom in jo predstavijo tako, da si kupec lahko predstavlja kako bo delovala).
4. Natančno sestavijo kalkulacijo (izračunajo lastno ceno in prodajno ceno pri čemer morajo upoštevati spremeljivke, ki poleg lastne cene še vplivajo na prodajno ceno).
5. Opredelijo kupca (skozi testiranja sestavljajo sliko o svojih kupcih in jih v procesu oblikovanja ideje profilirajo).
6. Opredelijo prodajne kanale in pripravijo akcijski načrt (natančno preverijo po katerih prodajnih kanalih njihovi kupci prihajajo in kako nakupujejo, v skladu s tem pripravijo akcijski načrt za prodajne kanale).
7. Definirajo po čem so drugačni (skozi raziskave, testiranja, prve testne prodaje in komunikacijo s kupci, odkrivajo svojo dodano vrednost oz. dodano vrednost produkta/storitve).

Mlade bomo nagovorili k udeležbi na podjetniško tekmovanje POPRI, kjer za svojo idejo lahko pridobijo tudi začetni kapital, v kolikor je ta ideja prepoznana kot ideja, ki ima dobro in preverjeno stoječ poslovni model.

Kompetence, ki jih bodo razvijali:
-    samostojnost,
-    odgovornost,
-    načrtovanje,
-    komunikacija.

Ob zaključku pridobijo tudi potrdilo o udeležbi.

Aktivnosti se pričnejo decembra in zaključijo konec januarja. Če se udeleženci odločijo za tekmovanje jih bomo pri tem podprli in metorirali, čas vključitve pa se podaljša vsaj do 15. marca. V kolikor je ideja prepoznana kot zelo dobra in napredujejo v tekmovanju na nacionalni nivo, potem se časovnica zaključi 24. aprila 2023.

Prijave na povezavi.

Dodatne informacije: info@inkubator-perspektiva.si ali 031 602 186
 
   
Avtor:  
Spremenjeno: 28. 11. 2022  
   
         
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
 
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004