Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
ESE
Erasmus+
Komentarji
Pogledi
 
Mnenja
    Pisanja      
         
  Naši študentje in osnovnošolci so uspešno nastopili na nacionalnem tekmovanju POPRI 4. 4. 2023  
Leto se je hitro obrnilo in tudi letos smo na finalu POPRI, nacionalnem tekmovanju podjetniških idej mladih, stiskali pesti. Tokrat za dve ekipi, ki sta s pomočjo mentorjev Podjetniškega inkubatorja Perspektiva razvijali svoj poslovni model in podjetniške veščine.  
Med 164 prijavljenimi skupinami, sta se na današnji finalni izbor v Novi Gorici uvrstili ekipi osnovnošolcev in študentov. Ekipa EPC – Eco Phone Case iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak se je predstavila z idejo lesenih eko ovitkov za mobilne telefone, ekipa EcoGan iz Višje strokovne šole Postojna, Šolski center Postojna pa je komisiji predstavila svojo ekološko embalažo in okolju prijazno čistilo v obliki tablet.

Fantje so se na svoj današnji nastop pretekle tedne in dneve temeljito pripravljali. Svojo namero po uresničitvi svojih poslovnih idej so vzeli skrajno resno, poglobili so se v delo, raziskovanje, načrtovanje, izračune, izdelavo prototipov, iskanje rešitev, pripravo nastopa… Vse našteto je prispevalo k njihovemu današnjemu suverenemu nastopu pred komisijo ter ostalo javnostjo.


Resda je podjetništvo običajno domena odraslih, vendarle pa tekmovanje POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park, zahteva izjemno kakovostno raven podjetniških veščin in znanj, kar vedno znova potrjujejo in izkazujejo naši mladi podjetniki.

Obe ekipi, ki sta se na tekmovanje pripravljali s pomočjo svojih šolskih mentorjev in pa mentorjev Podjetniškega inkubatorja Perspektiva, sta na zaključnem dogodku poželi zanimanje za svoja produkta, s svojima predstavitvama sta se prvič suvereno predstavili širši javnosti. Ekipa študentov je bila v svoji kategoriji nagrajena za najboljši pitch, s tem so si prislužili nagradni obisk Norveške.

Tekmovanje POPRI, katerega del smo, z uspešnimi zgodbami že drugo leto zapored, je za nas in naše mlade podjetnike pomembno predvsem zaradi izkušenj in znanja, ki so ga mladi pridobili tekom celotnega procesa oblikovanja in razvoja poslovnega modela. Mladi s tem zagotovo ne zaključujejo svoje zgodbe in podjetniškega udejstvovanja, pri tem jih bo še naprej podpiral tudi naš Podjetniški inkubator Perspektiva, saj so ravno ti mladi resnično lahko zgled in povsem resen sogovornik v podjetniškem svetu.

Izjava mentorja ekipe EcoGan, UROŠA TURKA, ki je bila na finalu tekmovanja POPRI, v kategoriji študentov, nagrajena za najboljši pitch … »Ekipa EcoGAN je v zelo kratkem času naredila zelo velik napredek. Od ideje, preko poslovnega modela in priprave pitcha do osnovnega proizvoda so prišli v manj kot dveh mesecih. Ta nagrada je velika spodbuda za fante, da bodo svojo podjetniško idejo razvijali naprej. Ne le nagrada, pomembni so tudi stiki, ki so jih fantje navezali s podjetniki ob robu tekmovanja POPRI. Veselijo pa se tudi podpore Podjetniškega inkubatorja Perspektiva iz Postojne, ki jim bo pomagal pri prodoru na trg.«

"Z učenci smo se v začetku septembra na podjetniškem vikendu začeli igrati z različnimi idejami in se seznanili z nekaterimi podjetniškimi zankami. Nismo si predstavljali, da nas bo ideja z lesenimi ovitki pripeljala med najboljših dvanajst ekip v državi. Priprave na tekmovanje Popri je od otrok in tudi od nas mentorjev zahtevalo veliko podjetniškega znanja. Največ težav smo imeli pri pripravi poslovnega modela, predvsem pri stroških in prihodkih. Preko celega leta nam je bila nudena pomoč s strani Podjetniškega inkubatorja Perspektiva iz Postojne, predvsem Dolores Keš, ki je z nami preživela veliko dodatnih ur in se nam pomagala prebiti skozi poslovni model za EPC ovitke. Da smo lesene ovitke lahko postavili pred komisijo, se moramo zahvaliti Petru Lenarčiču in Sandiju Bobku, ki sta nam priskočila na pomoč pri izdelavi le-teh, pa tudi vsem ostalim podjetnikom, ki so nam pomagali z nasveti in usmeritvami. Izvajanje podjetniških aktivnosti, ki smo jih tekom leta izvajali so finančno podprte s strani CLLD preko Društva za razvoj med Snežnikom in Nanosom (LAS)." mentorica šolskega podjetniškega krožka (ekipe EPC) na OŠ Toneta Tomšiča Knežak, TANJA BLAŽEK


»Naložbe sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«


 
   
Avtor:  
Spremenjeno: 4. 4. 2023  
   
         
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
 
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004