Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
ESE
Erasmus+
Komentarji
Pogledi
 
Mnenja
    Pisanja      
         
 Mladi so naš podjetniški potencial! 3. 2. 2023  
Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva je lahko upravičeno ponosen na uspešno delo na področju, ki ga namenja udejstvovanju mladim. Pri tem gre za pomembno podporo Občin v regiji, ki sodelujejo z inkubatorjem ter podpirajo aktivnosti, s katerimi si ta prizadeva za razvoj podjetništva v regiji.  
V delo z mladimi, osnovnošolci in srednješolci, ki se navdušujejo za podjetništvo, se je Podjetniški inkubator Perspektiva aktivno usmeril v preteklem šolskem letu, ko je sodeloval s kar enajstimi ekipami iz osmih šol. Mladi so svoje poslovne modele zagnali na start-up vikendih, nato pa so jih razvijali celo šolsko leto, skupaj z mentorji iz šole in s podporo mentorjev iz inkubatorja. Raznolike in zelo perspektivne poslovne ideje so bile v programu rednih srečanj z mladimi skrbno zastavljene, kar je potrdil tudi izjemen uspeh, zmaga postojnske osnovnošolske ekipe E-fairytales na nacionalnem tekmovanju POPRI, ki uspešno nadaljujejo svojo mlado podjetniško pot.

Sistematičen in kakovosten program, predvsem pa celovit pristop in podpora, za katero si prizadeva Podjetniški inkubator Perspektiva za udejstvovanje mladih na področju podjetništva, se je odrazil tudi v dogodku, ki se je odvijal 1. februarja. V podjetniškem inkubatorju v Postojni se je v okviru regijskega izbora podjetniških idej mladih, na dogodku »Pitchaj, predstavi svojo idejo« predstavilo kar 14 osnovnošolskih in srednješolskih ekip. Poleg skupin iz partnerskih šol (OŠ Pivka, OŠ Knežak) so se dogodka udeležile tudi skupine iz Ilirske Bistrice, Rakeka in Prad. Mladi so navdušili s svojimi podjetniškimi veščinami in idejami ter presegli pričakovanja, predvsem pa izkazali veliko vnemo ter podjetniško perspektivo, ki ji gre tudi v prihodnje verjeti in v katero je vredno vlagati. To so potrdili tudi udeleženci dogodka, med katerimi so bili župani, vodstvo šol ter drugi predstavniki zavodov, ki so bili presenečeni nad celovitostjo in inovativnostjo podjetniških idej mladih.


Poleg predstavitve podjetniških idej mladih, je bil namen samega dogodka tudi v omogočanju izkustvenega učenja za mlade, ki se podajajo na tekmovanje v okviru programa POPRI. Regijski dogodek je tako predstavljal neke vrste predizbor, ki je mladim hkrati ponudil priložnost, ko so morali javnost prepričati s svojo karizmo, nastopom, suverenostjo, pa tudi produktom/storitvijo, s katero bi radi uspeli. Tudi na ta način v inkubatorju skušajo omogočiti razvoj podjetnosti mladih, kar je sicer cilj projekta Podjetnost in podeželje, financiranega s strani LAS med Snežnikom in Nanosom, v okviru katerega je bilo izvedeno tudi omenjeno regionalno tekmovanje.

Četudi rezultati niso bilo osrednjega pomena, je končno odločitev o najboljši podjetniški ideji podala strokovna komisija v sestavi Maje Piškur iz Občine Postojna, podjetnika Primoža Rojca iz Ilirske Bistrice  in Boštjana Glažarja, predsednika Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Za najboljšo poslovno idejo med osnovnošolskimi ekipami je bil tako izbran eko ovitek za telefone iz Osnovne šole Knežak, med srednješolci pa je prepričala aplikacija za zaznavanje alergenov, ki so jo ustvarili dijaki Šolskega centra Postojna.

Sredin dogodek, ki so ga z nagradami podprle Občine Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica, je bil izveden v okviru projekta »Podjetništvo in podeželje«, ki poteka preko LAS za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, namenjen pa je vključevanju in razvoju podjetniških idej, ki bodo ponujale rešitve za razvoj podeželja in družbe. V okviru projekta mladi skozi različne inovacije in prototipe razvijajo ponudbo, storitve ali produkte, ki bodo imele pozitiven učinek na okolje in družbo, njihovi mentorji pa se pri tem urijo v pedagoških pristopih, s katerimi krepijo kompetence podjetnosti pri mladih.  V sklopu projekta sodeluje pet organizacij iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica (Podjetniški inkubator Perspektiva, Boreo, Kreaktiva, Osnovna šola Pivka, Osnovna šola Knežak).

Dolores Keš, vodja programov za mlade v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva
je dogodek zaokrožila s spodbudnimi mislimi: »Kot mrežni podjetniški inkubator smo usmerjeni v zagotavljanje celostne podpore šolam in drugim organizacijam, ki naslavljajo podjetnost in podjetništvo, pri čemer povezujemo različne instrumente in jih pomagamo vključevati v obstoječe delo institucij. Projekt LAS nam je omogočil vzpostavljanje celostnega sistema na sodelujočih šolah, ki ga že širimo tudi na druge šole v regiji. Resnično smo zelo veseli in ponosni, da so v našem okolju šole, ki si drznejo stopati iz ustaljenih okvirov in učitelji, ki so pripravljeni sprejeti vlogo mentorjev, ki so vezni člen med mladimi in inkubatorjem.«

Držimo pesti za mlade, ki bodo svoje podjetniške ideje na podlagi tokratne izkušnje ponesli na tekmovanje POPRI. Ne glede na to pa si želimo, da bi tovrstna praksa dela z mladimi na področju podjetništva postala stalnica in obenem priložnost, ki mladim daje znanja za življenje.

»Naložbe sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«

 
   
Avtor:  
Spremenjeno: 3. 2. 2023  
   
         
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
 
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004