Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Otvoritev z Ano Pupedan in Bernay's propa... 10. 8. 2010  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ana Pupedan
Glasbo pupedancev bi lahko označili kot fuzijo različnih glasbenih stilov, ki se v osnovi zlivajo na polje rocka. Poseben čar dajejo glasbi besedila, katerih osnovna značilnost je luciden pogled na življenje in družbeno dogajanje. Besedila so v slovenščini, velikokrat začinjena s pristnim pivškim dialektom, kar na nek način daje skupini prepoznaven slog.

Najnovejši album Na domači brjači (2010, ZARŠ) vsebuje dvanajst novih avtorskih skladb, ki so nastale med letoma 2007 in 2009. Večino glasbe je napisal Boštjan Požar, ki je prispeval tudi nekaj besedil. Avtor ene skladbe je Simon Avsec, ki je napisal večino besedil. S spretnim mešanjem glasbenih zvrsti, dobro mero lastnega glasbenega izraza in čvrste interpretacije ter lastnim zvokom uspeva skupini Ana Pupedan ohranjati identiteto, kot to uspeva malokateri tovrstni zasedbi pri nas. Kritični in zabavni teksti odražajo poglede skupine na dogajanje okrog njih in čvrsto pripadnost okolju, v katerem živijo in delujejo, torej v Pivki.

Ana Pupedan so Simon Avsec (glas), Boštjan Požar (kitara), Peter Žnidaršič (bas) in Marko Doles (bobni). V svoji glasbeni karieri so izdali že kar nekaj plošč, in sicer Anje Pupedanju (1995 KŠOPP, ponatis 1998, Vinilmanija), Ante prupagandni balar (1998, Vinilmanija) in ploščo Brez naslova,ki je izšla leta 2001 v samozaložbi.
 

myspace... www...
 
     
     
Bernays Propaganda (Mak)
Za nevarne anarhiste, ateiste, feministe, teroriste. Edini greh kitarista Vaska Atanasoskega, bobnarja Džana Kuca, basista Saša Pavlovića in pevke Kristine Gorovske je, da protestirajo proti posledicam, ki jih je pustil za sabo nečak Sigmunda Freuda in eden vplivnejših Američanov v dvajsetem stoletju. Bernays je izumitelj najškodljivejšega orožja med orožji, ki potuhnjeno ubija brez bolečine, ki namensko podžiga sovraštvo, ki nezavedno vodi človeštvo v popolno razdejanje in raztelešenje. Manipuliranje, nadziranje, zavajanje in seciranje množic in vseh živih bitij se gnusi in jezi Bernays Propagando, zato nas pozivajo na angažiran ples!

Prazačetki tega makedonskega tima segajo globoko v trdo jedro DIY hardkorovskega podzemlja. Vasko in Džano sta bila do lani preaktivna v danes že kultnih HC trasherjih FxPxOx, pa tudi sicer se lahko četverica pohvali s sodelovanjem v številnih skupinah (Suns, SmartXBomb, This Home Is Prepared, Demoncrats, Choice of My Own, Backstab Warning, Boombyx, New Police State, Treta smena, tk.sk). Če je morda za koga menjava prestave v bolj optimistično, plesno in predvsem groovy vožnjo prehud kulturni šok, naj ne pozabi, da nikoli negativno nastrojeni in dolgoletni punk core underground dance aktivist Vasko med številnimi aktivizmi veselo nori v na elektro-ples mahnjeni PMG Kolektiv, ki je osvojil balkansko indierock podtalje z alter-uspešnico Manekenki. Vse naštete skupine smo slučajno omenili, saj so Bernays Propaganda simbolični križanec omenjenih - zgodovina, pač!

Ostra družbeno-socialno angažirana besedila niso dvolična in agitpropovsko direktna, ampak se subtilno izmikajo Bernaysevi šoli. Zvonki ženski glas se zareže globoko v uho. Skupaj z nabrito glasbo posreduje ideje. Civilnodružbeni angažma je dobro podmazan in pozitivno nabrit. Ples in politika. Glasba in drža. Zabava in boj. Kolektivizem in individualizem. Bernays Propaganda slavi postulate in atribute, ki so jih mnogi, premnogi aktualni preporoditelji postpunka in novega vala kar pozabili. V najboljši veri gojijo misli in držo večgeneracijske in že nekaj dekad dolge verige Gang Of Four, Slits, Fugazi, Submission Hold, !!!, Gossip, LCD Soundsystem. Na ples mahnjeni pfunk ne beži od stvarnosti, a tudi na status quo ne pristaja. Nočejo eskapistične zabave. Utopično, a iskreno se Bernays Propaganda borijo za in upajo na boljši svet.
 

Muzika Muzika myspace...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   138  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004