Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 Velikonočni maestro z Impro ligo... 7. 4. 2007  
       
 
Impro liga
Verjeli ali ne, improvizacijo v svoji Poetiki omenja že Aristotel in jo razume kot dejavnost, iz katere sta se izoblikovali obe osnovni obliki dramatike - tragedija in komedija. V stoletjih po njem so improvizacijo gojila predvsem potujoča ljudska gledališča, najvišji izraz pa je takšno "karnevalsko" gledališče našlo v 16. stoletju z italijansko Comedio dell' arte.

V šestdesetih letih 20. stoletja pa je Anglež Keith Johnstone zasnoval t.i. "Theatresports" tekmovanje v gledališki improvizaciji, po vzoru katerega deluje tudi Impro liga. Theatresports je deloval v skladu s tremi načeli: gledališko igro so pojmovali kot športni dogodek, gledalcem so omogočili, da s svojimi željami vplivajo na predstavo, igralcem pa izpopolnjevanje svojih igralskih sposobnosti skozi improvizacijsko igro.

Improvizacijo je leta 1990 na slovenska tla prineslo Gledališče Ane Monro s predstavo Variete, v kateri so gledalcem ponudili kolaž krajših improvizacijskih zvrsti in songov. Leta 1993 pa je Andrej Rozman - Roza z razglasom v Mzinu k sodelovanju povabil tudi druge gledališke skupine in rojena je bila Impro liga - prvo vseslovensko tekmovanje v improvizirani igri. Do današnjega dne je tako v Impro ligi sodelovalo že več kot 35 ekip iz različnih koncev Slovenije, s številnimi odličnimi posamezniki, ki so danes vidne medijske osebnosti. Med njimi najdemo tudi Matjaža Javšnika, Vita Rožeja, Mojco Širok, Jurija Zrneca, Mojco Funkl, Gorazda Žilavca, Igorja Bračiča - Sadeža, Jureta Karasa - Slona, Boštjana Gorenca - Pižamo, kolektiv Gledališča Ane Monro in mnoge druge.
Impro liga je s predstavami na odru Kulturno umetniškega društva France Prešeren, z odlično sprejetimi nastopi na pomembnejših slovenskih festivalih in s številnimi gostovanji po domovini, vsekakor storila prve pomembne korake k prepoznavnosti improvizacije na Slovenskem in s tem utrla pot tudi drugim improvizacijskim projektom.
 

www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:   Dogodek še ni ocenjen.  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004