Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Monokomedija Za znoret... 16. 8. 2009  
       
 
 
 
 
 
 
 
Avtor: Zoran Hočevar
Režija: Nick Upper
Avtor dramatizacije: Matjaž Briški
Igralec: Valter Dragan

Predstava Za znoret je nastala po uspešnem romanu pisca in dramatika Zorana Hočevarja, ki se ponaša z dvema cenjenima priznanjima – nagrado kresnik za roman Šolen z brega in Grumovo nagrado za dramo m' te ubu.
Za znoret je drugi del Hočevarjeve trilogije o erotičnih »avanturah« vase zagledanega, trdokurčnega in ločenega poklicnega voznika kombija Vojca Pujška. Odkar ga je pred štirimi leti zapustila žena Pujčika oziroma Polona, ima Vojc probleme; že od prvega dne, ko se je zaposlil v novi firmi, je zaljubljen v žensko svojih sanj, direktorjevo tajnico Hermino, ki bi – po njegovem mnenju – edina lahko nadomestila njegovo nekdanjo ženo. Njeno naklonjenost skuša pridobiti z zetovimi slikami (ta je uspešen in priznan slikar), ki imajo v dogajanju še posebej pomembno vlogo (Hočevarjeva posebnost je duhovit odnos do sodobne likovne umetnosti, ki ga umešča v skoraj vsa svoja dela). In ker Hermina Vojca zavrne, ta prestopi rob zakona.
Hočevarjevo besedilo je polno iskrivega, karakternega humorja in pretkano z gibčno, včasih tudi drastično znižano govorico, ki posnema pogovorni jezik, zato je v njej vrsta mašil in psovk; ne gre za jezikovni verizem, z natančno rabo znižanega besednjaka in iz vsakdana pobranih fraz. Hočevarju uspe avtorsko prepoznavno in sveže pokazati, kako premostiti prepad med zapisano in govorjeno besedo.
 

www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   8  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004