Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 DejmoStisntTeater: Diareja za predsednika... 7. 8. 2008  
       
 
 
 
 
 
Po predstavi z naslovom Diareja pod Slovenci, ki je bila premierno uprizorjena marca 2003 in je doživela okroglih 100 ponovitev v Sloveniji in v državah nekdanje Jugoslavije, nam štiri leta kasneje Dejmo stisnt teater predstavlja drugi del politične satire, ki so jo tokrat naslovili Diareja za predsednika. To je že deveta celovečerna predstava tega kolektiva.
Komedija Diareja za predsednika, kot Lavričev strip Diareja, ne smeši določene politične strani, temveč vse povprek.

Ohlapna zgodba, ki je nastala z dramatizacijo stripov, razgalja politične veljake in njih oblastniške kaprice, zasleduje turbulence ob menjavi oblasti in relativizira spremembe, ki naj bi jih volitve prinašale. Dogajanje je postavljeno v aktualno sedanjost, ki nam na političnem jedilniku ponuja vsaj eno konstanto - neoliberalni kapitalizem preoblečen v kričeče ideološko obarvane strankarske kostume.

Ustvarjalci iz Dejmo stisnt teatra pri stripu Diareja občudujejo – poleg v domovini tako redkega izvirnega humorja – radikalno redukcijo stripovskih sredstev. Prav »odvzemanje« je izziv, ki jih je že drugič vodil k uprizarjanju Lavričeve »stripovske miniaturke«. Režiser Bare Mulc in soustvarjalci so si zadali jasen cilj: z minimalnimi (gledališkimi) sredstvi doseči maksimalen (komični) učinek. Da bi gledalcu ponudili maksimum, so predstavo zreducirali na minimum.

"...lahkotna politična satira, ki smeši in s svojimi številnimi domiselnimi besednimi igrami, retoričnimi zasuki in verbalnim karikiranjem...predvsem vzbuja smeh, ki predstavi zagotavlja dolgo življenje."
(Ignacija J. Fridl, Dnevnik, november 2007)


"Gledalci smo priče kratkočasnemu, hitremu nizu kratkih štosov in nekaj zelo posrečenim aktualno političnim domislicam, ki na svoj način izpisujejo zgodbo slovenske politike zadnjih nekaj let. Diareja brez zadržkov strelja svoje bodice na vse strani; štosi padajo na račun pozicije, opozicije, aktualnih ministrov in strankarskih prvakov, pa sosedov Hrvatov, Cerkve, Slovenije in slovenskega značaja in še in še."
(Amelia Kraigher, Večer, januar 2008)


»…[v zadnjih] letih si je Dejmo stisnt teater ustvaril status kultnega gledališča, najbolj priljubljenega pri občinstvu, ki so mu blizu družbenokritične parodije in komedije. Inteligentno karikiranje sodobnih družbenih vzorcev jim je prineslo množico oboževalcev…«
(Delo, julij 2006)


Avtor besedila/stripa: Tomaž Lavrič 
Avtorji predstave: Dejmo stisnt teater 
Režija in dramatizacija: Bare Mulc 
Scenografija: Damir Leventič 
Kostumografija: Slavica Janoševič 
Igrajo: Miha Brajnik, Damir Leventič in Sašo Rajakovič  
Izdelava okvirja: Dušan Nemec 
Izvršna produkcija: Dejmo stisnt teater 
Produkcija: No History – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana 
Soprodukcija: Kud Mreža  
Sponzor: Mladina, d. d. 
Podpora: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost  
 

www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   6  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004