Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Otvoritev razstave Ane Dolgan: Filc tako ... 12. 2. 2015  
       
 
 
 
 
 
Ana Dolgan je bila rojena leta 1987 v Postojni, prebiva in ustvarja pa na Stari Sušici. Je študentka oblikovanja lesa, vendar se bolj kot s tem ukvarja z oblikovanjem volne v polst. S to obrtjo je v stiku že 9 let - ko se je po končani gimnaziji udeležila tečaja polstenja, je takoj ugotovila, da je to nekaj kar rada počne. Od takrat se je udeležila precej delavnic in v zadnjem času jih vodi tudi sama. Izdelala je že skoraj vse kar ta material dopušča. Od malih igračk v obliki živalic, copatov, torbic, do takšnih in drugačnih pokrival, etuijev, blazin, oblačil in modnih dodatkov. Vse to in še mnogo več je namreč možno narediti iz nepredene volne s pomočjo tople vode in mila.
Polstenje je ena najstarejših obrti. Mnoge kulture imajo svoje legende o nastanku prve polsti. Tradicionalno jo še danes uporabljajo nomadska plemena v Mongoliji, Turčiji, in centralni Aziji, kjer izdelujejo predvsem preproge, šotore in oblačila.
Na razstavi bodo predstavljeni šali in blazine »prodniki«. Šali so izdelani v nuno tehniki, načinu polstenja, kjer tanko plast volne »povežemo« s tkanino. Nekaj šalov je okrasnih, nekateri so takšni, da jih niti Postojnska burja ne prepiha. Blazine »prodniki« pa so okrasne blazine v različnih velikostih, ki spominjajo na velike rečne kamne.
 

www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   1  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004