Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 Narodnozabavni večer z ansamblom Gašper... 17. 8. 2007  
       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Začetki ansambla Gašperji segajo skoraj cela tri desetletja nazaj v leto 1978, ko so v trio zasedbi skrbeli za glasbeno podlago plesom v izvedbi folklorne skupine OŠ Matije Valjavca iz Preddvora. Že takrat so navdušili Mita Trefalta, ki jih je povabil v svoje popularne oddaje Košnikova gostilna, Furmanski praznik in Srečanja. To sodelovanje je obrodilo tudi ploščo z naslovom »Eno fuksijo mi dajte«, ki je dosegla celo srebrno naklado (25.000). Zanjo so prejeli prestižno Prešernovo nagrado.

V letu 1989 so sestav razširili v kvintet. Njegov zven je prepričal celo legendarnega Slavka Avsenika, ki je takoj prepoznal mladostni zanos in iskren način podajanja glasbe. Takrat je Slavko Avsenik ansambel Gašperji proglasil za uradne nadaljevalce Avsenikove glasbe. Uspehi so se nizali drug za drugim. Leta 1991 so na Ptuju osvojili Zlatega Orfeja. Že naslednje leto pa je izšla pri založbi Helidon njihova prva plošča v zasedbi kvinteta »Gašperji, to smo mi«, kmalu zatem pa še nemška verzija, ki je prinesla tudi prvi nastop na tuji televiziji. Leta 1996 po izidu druge plošče »Veter nosi pesem mojo« so se Gašperji odločili, da združijo veselje in službo v eno. Sledil je prvi nastop skupaj s Slavkom Avsenikom na nemški TV ZDF. Tretja plošča »Kjer naš pesem je doma« je izšla leta 1998 in je postala zlata. Četrta plošča »Praznujemo« je izšla leta 1999 ob praznovanju 10 letnice igranja ansambla Gašperji v kvintetovski zasedbi. Peta plošča »Glasba je naše sonce« pa je izšla v letu ustanovitve FAN-kluba Gašperji in sicer leta 2000. S šesto ploščo »15 let z vami« so Gašperji obeležili 15-letnico igranja v kvintet zasedbi. V letu 2006 izide sedma plošča v Sloveniji - »Pisan šopek melodij«. V bogato bero njihovih izdelkov pa je potrebno prišteti še devet plošč izdanih za nemško govorno področje ter video kaseto in DVD.

V teh letih se je zvrstilo mnogo nastopov pred domačim občinstvom in v tujini. Najraje pa se Gašperji spominjajo Avsenikovih večerov v Sloveniji in turnej v tujini, kjer so imeli čast igrati skupaj s samim kraljem polk in valčkov. Izjemno ponosni so tudi na to, da so kar trikrat igrali papežu in nepozaben je spomin na nepregledno množico, ki jih je takrat poslušala. Glasba jih je popeljala skoraj po vsem svetu. Preigrali so celo Evropo, bili so v Kanadi, Londonu in celo v Dubaiu. Zanimivo je, da so kot prvi v zgodovini to glasbo v živo zaigrali na Danskem. V septembru leta 2006 so Gašperji gostovali preko luže v Ameriki. Letos bodo podvig ponovili, le da se bo tokrat število sopotnikov iz Slovenije podvojilo, leteli pa bodo na še bolj oddaljeno zahodno obalo.

V preteklih treh desetletjih se je nabralo kar nekaj nagrad, ki potrjujejo, da dolgoletno vztrajanje, podprto z ljubeznijo do glasbe, ne ostaja neopaženo. Tako so Gašperji tri leta zapored prejeli »Diamantnega Slavčka« in tako postali »Častni muzikantje Slovenije«. Bili so tudi naj-ansambel leta 2004 po izboru bralcev Nedeljskega Dnevnika. V tujini so kot edini slovenski ansambel postali mesečni zmagovalci »Hitparade der Volksmusik« na TV ZDF ter prejeli »Herbert Roth« nagrado.

Ponosni so, da so lahko sodelovali s številnimi znanimi izvajalci; poleg Slavka Avsenika še Grega Avsenik, Slovenski oktet, Miha Dovžan, Jožica Kališnik,…, povezovalec in humorist Kondi Pižorn, Franc Pestotnik-Podokničar, Janez Dolinar, Betka Šuhelj, Vinko Šimek, Tone Vrabl,…

V tujini so spletli mnoge prijateljske vezi z zvezdami, kot so Marianne & Mihael, Jantje Smith, Hansi Hinterseer, Karl Moik, Karolin Reiber, skupina Boney M, Daniel Kübelberg, Stefan Mros,… Koncem leta 2006 so Gašperji sodelovali na veliki poslovilni turneji Karla Moika, legendarnega voditelja Musikantenstadla.
 

youtube... Muzika Muzika www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   12  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
 MARINA 2. 7. 2007 ob 19.00 
KO IGRATE VI ,SRCE SE MI SMEJI,PA BRŽ PO MOŽA,DA ZAPLEŠEVA OBA.
 
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004