Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Koncert: Miha Debevec in Tomaž Rožanec ... 20. 8. 2016  
       
 
 
 
 
 
 

Miha Debevec je dvakratni absolutni zmagovalec najprestižnejšega tekmovanja na svetu v igranju na diatonično harmoniko (Attimis – Italija) ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini. Že kar nekaj časa se posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami. Pred zadnjimi tremi zgoščenkami z naslovi Dež in sonce (2016), Spopad harmonik (2007) in Izrazi harmonik (2011) - slednji dve skupaj s Tomažem Rožancem - je izdal tri samostojne projekte, in sicer kaseto z naslovom Prvak harmonikar – Miha Debevec (1994) ter zgoščenki z naslovoma Mladi virtuozi – Miha Debevec (1998) in Diatonična harmonija (2005).

Tomaž Rožanec je diplomant svetovno znane akademije za glasbo »Franz Liszt« Weimar (Nemčija). Izpopolnjeval se je pri veliko svetovno znanih pedagogov in koncertnih mojstrov, kot so Stefan Hussong, Matti Ranttanen, Margit Kern, Hugo Noth in drugi. Je dobitnik zlatega priznanja in srebrne plakete na območnem in republiškem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v igranju na koncertno harmoniko. V času študija je bil štipendist Zoisovega sklada in nemške fundacije »DAAD« za izredne talente. Občasno se ukvarja s teatrom in od leta 2009 poučuje na Glasbeni šoli Trebnje.

Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kvalitetnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etno glasbe iz najrazličnejših koncev sveta (Slovenija, Francija, Rusija, Srbija, Makedonija, Argentina, Španija…). Miha Debevec in Tomaž Rožanec znata iz harmonik izvabiti presenetljive in drugačne izrazne možnosti, kar je vsekakor pomemben prispevek k izvirnosti in obogatitvi slovenske glasbene kulture.

 

 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:   Dogodek še ni ocenjen.  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004