Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Koncert: Marko Brecelj... 27. 8. 2012  
       
 
 
 
 
 
 
Marko Brecelj je glasbenik, performer, aktivist in kandidat za župana koprške občine, ki je obenem starosta domače alternative scene. Je avtor, ki opozarja na dnevne tegobe posameznika znotraj kapitalistične družbe, s svojimi družbenoaktivnimi projekti pa globoko premaguje aktivnost apatične mladine. Mnogi ga poznajo po njegovih mehkoterorističnih akcijah, ko je utišal cerkvene zvonove ali pripravil atentat na zunanjega ministra Dimitrija Rupla.
Po glasbenih začetkih v kvartetu Trije črnci in triu Krik, je širšo publiko opozoril nase kot kantavtor in šansonjer z nastopom na Mladinskem festivalu v Subotici leta 1974, kjer je prejel nagrado strokovne žirije. Istega leta je v sodelovanju z aranžerjem Bojanom Adamičem izdal ploščo Cocktai, ki je bila nagrajena z nagrado »Sedem sekretarjev SKOJ-a«. Na albumu je bila predstavljena tudi pesem Hiškar Rogač, ki jo je posnel z nekaterimi člani skupine Sedem svetlobnih let. Z njimi je Marko ustanovil rock skupino Buldožer, kjer je deloval kot pisec večine besedil in pevec. V okviru te vsejugoslovanske atrakcije je Brecelj postal eden vidnejših frontmanov, vokalistov in avtorjev na jugoslovanskem rockovskem prizorišču konca 70-ih let prejšnjega stoletja.
Po letu 1979 je skupino zapustil in se vrnil h kantavtorstvu ter ustvaril nekaj pesmi, ki so v alternativnih glasbenih krogih postale hiti (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.).
S pesnikom Ivanom Volaričem - Feom sta združila kreativnost v Duu Zlatni zubi, kasneje je sodeloval v bendu Marjanov čudni zajec, leta 1986  je nato zopet izdal kantavtorski album Desant na rt Dobre nade, konec 80-ih pa je svoje moči združil še s saksofonistom Primožem Šmitom in baskitaristom Alešem Joštom v projektu Javna vaja. Kot gost je sodeloval z različnimi glasbenimi skupinami (SRP, Strelnikoff itd.). Za njegovo delo je značilna ironija in kritika malomeščanske družbe.
Danes Marko deluje v Mladinskem, kulturnem, socialnem in multimedijskem centru Koper, vodi stranko Akacije in je marionetni predsednik Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon
Tokrat bo predstavil svojo delo na glasbenem področju, predvsem pa bo še enkrat dokazal, da gre za kantavtorja z odličnimi besedili, ki za vedno pušča neizbrisen pečat v sodobni slovenski glasbi.
 

Muzika Muzika www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   4  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004