Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Koncert: Foltin (Mk)... 19. 8. 2015  
       
 
 
 
Pri nas dobro znan in priljubljen makedonski bend Foltin (nastopil je tudi na festivalu Jazz Cerkno), ki deluje od leta 1995, igra zabavno mešanico zvrsti od etna prek elektronike do rocka, vanjo pa vnaša (še zlasti na nastopih) še prvine kabareta in performansa. Na začetku delovanja so prepevali v izmišljenem jeziku, ki je njihovi glasbi pridal občutek nadrealnosti. V zadnjem času pojejo v makedonščini, v glasbi pa se bolj odkrito navezujejo na rockovske in novovalovske prijeme, a so ohranili tudi namige na ljudske muzike in kabaretski nastop. Svoja transžanrovska valovanja bodo letos obelodanili na novem, sedmem albumu Пијан Славеј (Pijan slavec).
Zasedba, ki si prisvaja raznorodne žanre in postopke (od bossa nove do teatrskih prvin na nastopih in sodelovanj z gledališči) je že z izbiro imena začrtala način delovanja. Foltin je namreč glavni junak (nedokončanega) romana češkega pisatelja Karla Čapka z naslovom »Življenje in delo skladatelja Foltina«. Literarnega Foltina pa »odlikuje« kaj nenavaden skladateljski postopek: tuje skladbe je podpisoval kot lastne in se z njimi hvalil. No ja, bend Foltin se ne kiti s tujim perjem, a z imenom benda so dali jasno vedeti, da so take in drugačne navdihe brez vsakega zadržka pobrali od vsepovsod...
Tako je v glasbi Foltin najti malone vse popularnoglasbene zvrsti, od jazza do popa, od etna do rocka. Foltin so šli skozi različna obdobja. Tako je za začetna leta delovanja bila značilna navezava na mediteranske in brazilske tradicionalne oblike. Sebe so imenovali »psevdoemigrantski kabaret«. Takrat je bend prepeval v izmišljenem jeziku, ki je spominjal na romanske jezike (španščina, portugalščina). V tem duhu so leta 2003 posneli album »Donkey Hot« (igra besed na Don Kihota), ki je bil koncipiran kot glasbeno-gledališka igra o popotovanju nekega osla. Zdaj Foltin že vrsto let prepevajo v makedonščini in angleščini, v glasbi pa je bolj slišati navezave na alter in elektro pop ter novi val kot na mehkobne mediteranske melodije. Glasba benda ostaja izjemno zabavna, poskočna in plesna.
 

myspace... www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:   Dogodek še ni ocenjen.  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004