Mladinski center Postojna
 
   
Domov
 
Koncerti
Razstave
Otročarije
Teater
(m)učilnica
kino
off
 
Vtisi
    Kar_je_bilo  
   
 >>Koncert Aliens, Janez Zmazek Žan & Don M... 20. 8. 2010  
 
       
 
 
 
 
 
 
 
Don Mentoni Band
Skupina Don Mentony Band ni nikoli delala revolucije v slovenski rock glasbi, bila je varen pristan, kjer sta razum in duša spontano podrejena tistemu primarnemu, zaradi česar se je rock'n'roll kot glasba za široke ljudske množice sploh oblikovala. Nekaj nekonformizma, nekaj kritične misli, nekaj uporništva, nekaj cinizma, nekaj hedonizma …

Don Mentony Band je z leti postal Don Zmazek Band, saj je Janez Zmazek – Žan dal najmočnejši pečat delovanju zasedbe s svojimi kitarističnim vložki, prepoznavnim glasom in pa besedili, ki so včasih resna družbenokritična, drugič zafrkljiva družbenokritična, tretjič rockersko hedonisitčna in (navidezno) šovinistična, da bi se spremenila v lirična in krhka, zelo osebna in intimna.

Skupina Don Mentony Band je bila v slovenskem rocku tista zanesljiva oporna točka, kjer si vedno slišal dober rock začinjen s prefinjenimi blues in country začimbami zapet v ljubljanščini. Tu ni bilo ne velike filozofije, ne spakovanja, temveč le pristnost in preprostost …

Vse se je začelo z Dobro mrho, priredbo skladbe Tulsa Time, drugo pa je, kot se pravi, zgodovina. Mogoče bodo rock zgodovinarji, ko in če se bodo kakšni pojavili, zlahka preskočili in spregledali Don Mentony Band kot nekaj nepomembnega, mogoče zato, ker so (bili) preprosto tako dobra in vzorčna rockovska zasedba, na katero si se vedno lahko zanesel in si jo začel pogrešati šele, ko jo je zmanjkalo. Tako kot vodo.

Don Mentony Band so postali nekaj samoumevnega in nepogrešljivega, nekaj kar je vedno tu in prav je, da so se spet zmigali in se reaktivirali. To ni povratek, temveč le nadaljevanje nekoliko lenobne in ležerne rockovske kariere skupine, ki ni nikoli bila vpeta v potrebe in želje glasbene industrije, temveč podrejena lastnemu ustvarjalnemu in občasno neustvarjalnemu ritmu.

Izvirnost in vrednost skupine Don Mentony Band je ravno v izvirni mešanici znanih sestavin. To ni nek nenaraven glasbeni stvor doktorja Rockensteina, kakršni vse prepogosto strašijo na naših še pogosteje pa na tujih rockovskih odrih, temveč živo glasbeno bitje po katerem teče rdeča kri.

To je moj živlene, a štekaš Marjetka, ne me izzivat, priznam, ni več upanja, lahko pa nardim še bolš, zato ostan z menoj …
 

www...
 
     
     
AlienS
Začetki postojnske rock skupine AlienS segajo v leto 1989, ko so se fantje po vrnitvi s služenja vojaškega roka dokončno odločili zaživeti mladostniške sanje – igrati svojo lastno avtorsko rock glasbo. Zasedba je svojo avtorsko pot začela leta 1990, in sicer s predstavitvijo svojega demo albuma »To noč«. Kljub nekaterim spremembam v postavi se je hitro izoblikoval kreativni avtorsko-aranžerski dvojec, ki sta ga oblikovala ustanovna člana skupine Payo (Peter Bužanin) in Josimar (Alen Mitrovič). Po nekaj letih uspešnega predstavljanja avtorskega prvenca zasedbo zapusti kitarist, ki je svojo glasbeno pot nadaljevali v različnih pop zasedbah in skupina preneha s svojim delovanjem. Drugi člani skupine so vsa pretekla leta ostajali povezani z glasbo na takšne in drugačne načine, nove avtorske skladbe pa so se z leti nabirale in zorele.

Tako sta se Payo in Josimar skupaj s prijateljem Makotom (Marko Markovčič) leta 2009 odločila ponovno aktivirati skupino in se predstaviti s korpusom zrelih avtorskih skladb, izključno v slovenskem jeziku in v akustični rock preobleki. Postavi sta se pridružila na slovenskih odrih prekaljena glasbenika: bobnar Gaga (Gašper Makarovič) in basist ter izjemen kitarist Davo (David Čauševič). Tradicionalno akustično rockovsko postavo tu in tam popestri zvok saksofona in harmonike. Njihovo glasba temelji predvsem na sporočilnosti besedil, bodisi v kombinaciji s čistim romantično rokerskim, ali subtilnim liričnim izrazom.

V dosedanjem avtorskem opusu, ki obsega blizu 30 skladb, se lahko najdemo in prepoznamo v različnih zgodbah: od živahno rockerskih (Trenutek sreče, Starih poti, To noč) in socialno angažiranih (Vzemi si Čas), preko umirjenih baladnih ljubezenskih pesmi (Nihče te ne vzame, Domov, Kje si nocoj, Pesem zate), melaholičnega bluza (Ulica Moja, Pamflet), regge-ritmov (Na obalo!), do večnega in literarnega šansona (Na drugi strani). Posebno zahvalo je skupina posvetila mestu Postojni in njenim prebivalcem, in sicer v skladbi »Na križišču cest, na Krasu in vmes«. Kot pravijo sami pa so poznani po nastopih, ki odsevajo veliko pozitivne energije: »Vsaka pesem je zgodba zase - zgodbe so mozaik srca«. Dosedanji odzivi publike so potrdili, da ima skupina AlienS še marsikaj povedati.
 

www...
 
     
     
   
     
Nazaj!  
     
 Ocenite dogodek!
Ocena dogodka:    
Oddanih glasov:   65  
       
Ocenite dogodek:    
     
 
 
 Pustite vtis ali mnenje!
Ime:    
Komentar:    
     

Dovolite nam, da si vzamemo pravico do brisanja neprimernih in prekomerno žaljivih komentarjev!

 
Prispevki:
 
Trenutno še ni vpisov.
       
 
Na vrh  
noga
      MC Postojna | Brigada | Info: 051 840 004